Hundavel och rasstandard - Inte av intresse för hunden

Usch!
Fick se en länk idag på FB om hundavel och rasstandard...
Och ja, det var inget nytt klipp, men jag blir lika upprörd varenda gång jag påminns om det!
 
Det är VIDRIGT hur det går till!
 
 
 
Det är fan bara pengar, status, "min hund är finare än din" och "min hund har fler rosetter än din" som räknas för många, fanimej!
Önskar att någon skulle vara stolt över att säga: -Ok, din hund är finare än min, men min hund är FRISKARE än din!
DET är något att vara stolt över och ta betalt för isf!
Och när det gäller "finare", så ligger ju skönheten i betraktarens ögon.
 
Och SKK (om vi pratar Sverige) skulle skämmas över att inte sätta avelsstopp och tvångskastrering på vissa, så det inte kan avlas vidare.
Det skulle vara licens på att få avla, oavsett renras eller blandras... Och det skulle dessutom krävas hälsostatuskontroll innan avel. För vad har utsidan för betydelse om inte insidan funkar?
Vill de ha sin jävla rasstandard så kan de ju börja gå tillbaka 50 (??? har ingen aning) år och se på bilder på hur raserna såg ut då.. DET är rasstandard!
 
Idag formas rasstandarden efter hur uppfödarna tycker att det bör vara...
För varför ändras annars domarkompendierna vart/vartannat år???
De ska inte ändras från det att de gavs ut... Då är det ju inte längre en rasstandard.
 
Schäfrar som inte kan gå och nästan krälar fram på hasorna...
Chihuahuaor och andra pyttehundar avlas mindre och mindre så de nästan går sönder...
Vissa raser avlas större och större så skelettet inte håller...
Trubbnosar (Bulldog, Pekinges m.fl.) avlas med ännu trubbiga nosar så de inte kan andas och/eller har problem med värmereglerandet...
 
Kan hålla på hur länge som helst....
 
Är det så vi vill ha våra hundar??
SKÄMS på er som föder upp och avlar på hundar med fel, brister, defekter och sjukdomar.!!!
Och SKÄMS på er som köper dessa hundar!
Om INGEN köper dem och tydligt visar sitt missnöje, så finns det snart inte heller något val än för uppfödarna att ändra sitt avelssätt.
 
Och det gäller hälsostatusen på alla våra hundar...
Tro inte att ni kan lita på alla uppfödare...
Inte alla som är registrerade uppföder är seriösa uppfödare som tar sitt jobb på största allvar.
Många håller varandra bakom ryggen och det är mycket "hysch, hysch"...
 
Jag blir så ARG, LEDSEN, FÖRTVIVLAD, FRUSTRERAD och BESVIKEN!
 
 

Snygg-Ella gästbloggar: Äventyr i Viken

Jag är nog mer död än levande, känns det som!
 
Matte drog iväg mig i eftermiddags till Viken.
Tja, helt okej... Trodde jag...
 
Men, först släpade hon iväg mig till nå´t äckligt ställe som jag aldrig varit på.
Jag har varit på andra sådana vråläckliga ställen, men inte just där.. Dödsläskigt!
 
På något sådant ställe har matte bara försvunnit och lämnat mig, så jag avskyr dem! Och oftast ska de klämma och sticka en och sån´t...
*Huuuhhh!*
Jag trodde nästan matte skulle lämna mig nu igen, men hon bara satt där och pratade en stund och sedan gick vi igen.
*Vilken tur!*
Jag kunde minsann inte komma fort nog därifrån!
 
Sedan gick vi ner till stranden där vi har varit innan. Trodde jag... Igen...
 
 
 
Nä, när vi kom ner så gick hon ANDRA hållet!
Varför det!!??!! Vi brukar ju gå på den ena sidan och sedan gå ner till vattnet...
Men, nääääeeehh!!!
Hon skulle tvunget gå andra hållet så jag fick ju snällt följa med (tänkte att hon kanske skulle lämna mig på äckelstället annars!). 
Jag fick vara lös och efter en stund satte vi oss på handduken och vilade lite och jag fick svalka mig och dricka vatten.
 
 
 
 

Efter en liten paus så gick vi vidare och ett helt annat håll till en helt annan busshållsplats. *Konstigt!*
Till sluuuuut kom bussen!

Så, vi har varit iväg i 3,5 timme och jag är heeeeelt sluuut nu!
Jag har ätit lite och nu ska jag vila, för matte sa att vi skulle promenera igen vid 19.30.
Hon är bara inte klok!! Det är ju alldeles strax!

Någon som vill ha henne??
Eller byta mot något gott?
Just nu skulle jag lätt byta ut henne mot några tjurmuskler, eller nå´t...
 
 

PNP / RD - Progressiv Nefropati / Renal Dysplasi

 
 
Texten kopierad från: http://www.hummelviksgarden.com
 
 

PNP - progressiv nefropati

Renal dysplasi, också känd som PNP, eller progressiv nefropati, är en ärftlig defekt där hunden föds med en fortskridande njursjukdom som orsakas av en medfödd underutveckling av njurarna. 

Flertalet nefroner, de minsta enheterna i en njure, når av okänd anledning inte full mognad hos drabbade hundar. Detta leder till att njurarna aldrig får full kapacitet för att ta hand om rening av blodet och därigenom kroppens avfallsprodukter. De klarar heller inte av att att producera hormonet erytropoetin som krävs för nybildandet av röda blodkroppar. Hur sjukdomen visar sig eller hur länge en drabbad hund lever beror helt på hur drabbade njurarna är. Somliga hundar måste avlivas redan som valpar så tidigt som vid 2-6 månaders ålder, andra individer kan leva upp till nio år med långsamt tilltagande symtom på sjukdom.

Symtomen hos PNP skiljer sig inte på något vis från de som uppstår vid andra njursjukdomar utan präglas framför allt av ökad törst och urinering, aptitlöshet och avmagring. När sjukdomen fortskrider tillkommer kräkningar, diarré och uttorkning. Sjuka hundar uppvisar inte alltid alla symtom och de första sjukdomstecknen kan variera mycket men består vanligen i att hunden börjar dricka och urinera mer än normalt. 

Symtom som dessa kan i många fall ses redan i tidig ålder men uppfattas då sällan som tecken på sjukdom eftersom hundarna för övrigt tycks vara friska. Alla hundar föds faktiskt med underutvecklade njurar som mognar med åldern. Därför är renal dysplasi extra svårt att diagnostisera på ett tidigt stadie. 

I somliga fall drabbas hundar snabbt av akut njursvikt till följd av renal dysplasi, men flertalet lever till mogen ålder innan sjukdomen uppdagas. Teoretiskt är det inte otroligt att sjukdomen kan passera obemärkt hos en gammal hund eller tas för en ålderskrämpa. De klassiska symtomen är märkbara endast i svåra och medelsvåra fall. Alltså kan hundar leva ett till synes problemfritt liv utan att sjukdomen uppdagas.

En säker diagnos av PNP kan endast ställas genom analys av njurvävnad. Förändringar hos njurarna som går att uppdaga med hjälp av ultraljud kan i vissa fall ge en antydan om ifall en hund är drabbad av sjukdomen. Även blod- och urinvärden kan ge en indikation om njurstatus hos en individ vilket i så fall kan väcka en misstanke om att hunden är behäftad med PNP. Säkra besked kan dock inte lämnas så länge vävnadsprov från njurarna inte undersökts. 

Det verkar som om de hundar som föds med en viss grad av nedsatt njurkapacitet kan anpassa sig efter omständigheterna i relativt stor mån, oftast bättre än hundar som föds med friska njurar och därefter drabbas av njurproblem. Detta beror troligen på att de olika enzymsystemen i kroppen lär sig att anpassa sig till rådande organstatus i kroppen om en defekt finns med från första start.

Eftersom ett fungerande vätskeintag är av största betydelse för njurfunktionen hos alla individer är det viktigt att en njursjuk hund alltid har obegränsad tillgång till friskt vatten. En lågproteindiet därtill kan för den drabbade hunden innebära att en mindre mängd avfallsprodukter bildas och utsöndras i kroppen vilket är positivt. Reglering av salt kan också vara till fördel för den njursjuka hunden, men måste då ske gradvis eftersom kroppen behöver tid att vänja sig vid förändringar av detta slag.

Det kan också antas att ett ökat behov av vattenlösliga vitaminer som vitamin B och C föreligger vid ökad törst och urinering. 

PNP är en dödlig sjukdom. Vi vet inte med säkerhet idag hur den nedärvs, men en ärftlighetsfaktor tycks finnas. Tibetansk Terrier tillhör en av de raser som begärt att ingå i SKKs bekämpningsprogram mot PNP, där central registrering av diagnostiserade fall ingår som en viktig del av arbetet att hålla nere antalet sjukdomsfall i rasen. Detta arbete har visat sig ge resultat och vi ser idag betydligt färre fall av renal dysplasi inom rasen. 

Eftersom diagnostisering kräver att en microskopisk undersökning av njurvävnaden görs är det av största vikt att hundar som misstänks lida av sjukdomen Renal dysplasi, eller PNP, obduceras. Här har vi alla ett stort ansvar. Undersöks hundarna inte kan de heller inte föras in i det centrala registret och därmed kan man inte undvika att föra linjerna vidare i avelsarbetet.

I Sverige har vi studerat förekomsten av Renal dysplasi hos nio olika raser under åren 1981-2001. Högst allmän förekomst sågs hos Shih Tzu (0,57%), Tibetansk Terrier (0,56%), Lhasa Apso(0,48%) och Tibetansk Spaniel (0,42%).

Mer kan läsas via den här länken:
EPSILON - Electronic Publishing at the SLU

Information om PNP

PNP nedärvs recessivt, vilket innebär att båda föräldrarna till en sjuk hund bär på anlaget. En hund kan vara anlagsbärare utan att själv utveckla sjukdomen. Nedärvningen är alltså samma som för PRA.

Njursjukdomar är enligt vet.med.dr Astrid Hoppe relativt vanliga hos hund.1 PNP innebär en utvecklingsrubbning i njurarna som anses bero på en störning av utvecklingen av njurarna under fosterstadiet. Symptomen är de som vanligtvis finns vid alla njursjukdomar och består av ökad törst och urinering, aptitlöshet och avmagring, kräkningar, diarré och uttorkning. Njurarna fungerar alltså inte. Hur snabbt njursvikten utvecklas varierar men den är alltid kronisk. Hundar har inte alltid alla symptom och det kan variera vilket sjukdomstecken som kommer först. Sjukdomen debuterar vanligtvis före två års ålder. Hundar som föds med grav PNP blir vanligtvis sjuka vid 2-6 månaders ålder, men hundar som har en mindre allvarlig variant kan ibland vara symptomfria till 4-6 års ålder.2

PNP är en dödlig sjukdom vilket innebär att den hör till de sjukdomar som drabbar både hundar och hundägare mycket hårt. För att kunna vara säker på att hunden verkligen har PNP måste den obduceras. 

Flera raser är drabbade av PNP, däribland våra "kusinraser" flat coated retriever och golden retriever. En hel del raser har också ett hälsoprogram för PNP med central registrering av anlagsbärare. Inom labradorrasen har vi, förutom de fall som vi har fått information om, hittat några fall av PNP i agrias hälsostatistik. Eftersom inte alla hundar som avlivas på grund av njurproblem obduceras, är det emellertid svårt att veta hur stort problemet i vår ras är. Vi behöver också mer information om vilka hundar som kan tänkas bära på anlaget för att få någon uppfattning om ifall det är några få individer som bär på anlaget och som har givit upphov till de fall som finns, eller om det är många skilda individer det handlar om. Vi vill därför be er som äger eller fött upp en hund med PNP att kontakta avelsgruppen. Självklart är informationen om enskilda hundar anonym om ni så önskar och kommer inte utan ert medgivande att publiceras vare sig i Labradoren eller på någon annan plats.


1Astrid Hoppe har skrivit en artikel (publicerad i Doggy rapport nr 3 1997 och numera utlagd på internet på länken http://www.swtk.se/uppf-info/PNP/nefropati.htm) och höll dessutom ett föredrag på en avelskonferens som hölls i SSRK:s regi i januari 2006 om njursjukdomar. Informationen om PNP är där inget annat anges hämtad från dessa två källor.

2SKK Anomalex

PNP - Renal Dysplasi eller Progressiv Nefropati

Progressiv nefropati (PNP)

Med progressiv nefropati (PNP) menas fortskridande (progressiv) njursjukdom (gr. nefros - njure; pathos - lidande) som orsakas av en medfödd underutveckling av njurarna. Sådan underutveckling har beskrivits i ett flertal raser i olika länder.

Hundar som föds med grav PNP insjuknar vanligen vid 2-6 månaders ålder. Hundar med en mindre grav defekt kan ibland leva utan symtom till 4-6 års ålder. Symtom på njursvikt är: ökad törst och urinavgång, nedsatt aptit och avmagring. I ett sent stadium inträder urinförgiftning med kräkningar, diarré och uttorkning. Nedsatt njurfunktion diagnostiseras med hjälp av blod- och urinprov. Om man hos en hund med nedsatt njurfunktion påvisar onormalt små och knöliga njurar vid undersökning med ultraljud misstänks PNP. Diagnosen ställs med säkerhet endast genom mikroskopisk undersökning av njurvävnad.

Utländska studier beskriver PNP hos briard, chow chow, cocker spaniel, lhasa apso, norsk älghund, grå, shih tzu, soft coated wheaten terrier och storpudel. Genetiska studier, i rasen shih tzu, har visat nära överensstämmelse med recessiv arvsgång.

Selektion mot PNP följer principerna för eliminering av recessiva anlag.
Verifierade fall inom raserna cocker spaniel, lhasa apso, shih tzu, tibetansk spaniel och tibetansk terrier registreras av SKK.

Sjukdomsförlopp

Sjukdomssymtomen skiljer sig inte från dem som uppstår vid andra njursjukdomar och består framför allt av ökad törst och urinering, aptitlöshet och avmagring, kräkningar, diarré och uttorkning. Sjuka hundar uppvisar inte alltid alla symtom och de första sjukdomstecknen kan variera mycket. Undersökningen inom rasen shih tzu visade att de hundar som överlevde ett till två års ålder vanligen började med att dricka och urinera mer än normalt. Dessa symtom kunde ibland ha funnits sedan tidig valpålder men inte uppfattats som sjukdomstecken eftersom hundarna för övrigt framstod som helt friska. Några av dessa hundar levde i fyra till sex år med en långsam tilltagande törst samt tilltagande blodbrist och försämrade njurvärden innan allmäntillståndet påverkades så att de slutligen måste avlivas. Det är anmärkningsvärt hur dessa hundar som föds med en viss grad av nedsatt njurkapacitet kan anpassa sig efter omständigheterna. Bland annat på grund av olika enzymsystem i kroppen klarar de bättre av att leva med ch dåliga njurvärden än individer som föds med friska njurar rekommenderas vanligen normalt eller minskat saltintag. Övergång till lågsaltdiet måste dock ske gradvis och med försiktighet eftersom saltutsöndringen sker via njurarna och dessa kräver lång tid för anpassning till nya förhållanden vid njursvikt. Dessutom kan det uppstå en negativ natriumbalans, vilket måste undvikas då den leder till sänkt blodvolym och försämrad njurcirkulation


PNP/RD hos Tibetansk Terrier har konstaterats ha en Ärftlighet som baseras på ett antagande från Shih Tzu, Lhasa Apso, och Soft Coated Wheaten Terriers. 
Men idag vet vi att detta inte stämmer, eftersom raserna inte har samma markör
Så nu står vi och stampar på ruta 1 igen. 
Det föreligger ingen könsdisposition. Sjukdomen är dödlig.

Mycket information finns att läsa/hämta hos VetGen i USA www.vetgen.com

Källa: SKK & Doggy-Rapport där den tidigare varit publicerad i nummer 3 1997

Renal dysplasi
Sjukdomen finns beskriven hos ett 60-tal hundraser.

Symtom
Hundar med renal dysplasi utvecklar oftast kronisk njursvikt med tiden, vanligen innan tre års ålder. Symtomen liknar dem vid hereditär nefrit.

Diagnos
Renal dysplasi går inte att spåra hos symtomfria hundar som vid hereditär nefrit, på grund av att sjukdomen inte leder till proteinläckage i urinen. Slutlig diagnos fås via mikroskopi på vävnadsprover från biopsier eller obduktion

 
 

RSS 2.0