Utställning / avel

(OBS! Detta är ett inlägg jag har skrivit i höstas. Tycker dock att det är all idé att slänga ut det igen, med några små tillägg)


Innan jag börjar med mitt inlägg vill jag bara säga:
- Missförstå mig rätt...

Det finns så många vackra hundar, renrasiga som blandraser. För mig är ingen av dem mindre värdefulla.
Jag gillar alla hundar oavsett ras, kön, ålder och storlek. Däremot så spelar deras personlighet och mentalitet stor roll för mig och självklart är det allra viktigaste att de är friska och har de bästa förutsättningar för ett långt och lyckligt liv.

Sen har jag, precis som alla andra, olika typer av hundar som tilltalar mig mer än andra.
Jag gillar t.ex. lite hårigare hundar som Leonberger, Collie, Tibetansk spaniel, Flat Coated Retriever o.dyl., har egentligen en liten förkärlek till långsmal-nosade hundar som t.ex. Collie, Whippet, Borzoi och liknande, samt har alltid föredragit större hundar som Grand Danois, Leonberger, Schäfer bl.a.
Gillar när de är lugna och liksom har inställningen: - Kommer jag inte idag så kommer jag en annan dag...
Jag gillar även milda, ödmjuka hundar.
Tycker självklart att t.ex. Mastiffer, Rottweiler är jättefina, men för skarpa för min smak.
Sen får vi absolut inte glömma bort att även om rasstandarden säger en viss sak, så kan det självklart finnas individer som avviker från denna... Det gäller alla raser.


Magnifik Borzoi!


Leonberger


Min egen lilla Ella är alltså ganska långt från vad jag förut har föredragit, hon är liten och trubbnosig. =)
Men ett par års regelbunden passning av Neo, en Tibetansk spaniel hane, fick mig att falla för denna lilla egensinniga ras.
Kanske är det just deras självständighet och envishet jag gillar pga. att jag alltid har varit en kattmänniska?
Jag älskar den biten hos Tibben, men samtidigt är det också dessa egenskaper som kan få en att slita sitt hår emellanåt. =)

Under min uppväxt fungerade vårt hem som ett jourhem för Djurens Vänner och vi hade ganska regelbundet hundar där under olika långa perioder, när vi inte hade egen hund.
Vi hade en Schäfer när jag var liten, lite senare så hade vi en svart Schäfer och när jag flyttade hemifrån så skaffade min mamma en blandras av Schäfer, Rottweiler och Irländsk varghund bl.a. De två sistnämnda var båda omplaceringshundar från djurhem.


Svart Schäfer. Liknar vår Dux, som vi hade när jag var yngre...


När man har växt upp så, så kan man ibland få stora skälvan på utställningar...
Alla hundarna är jättefina, MEN det ska piffas, puffas, sprayas, klippas och fluffas så man blir helt förstörd!
De ska se rastypiska ut sägs det, men vilka raser föds så? Finns inget naturligt i det... Jag förstår självklart att man vill framhäva sin hunds bästa sidor och att den ska vara så fin som möjligt, men kom igen... Har det inte gått lite väl långt?
Ett bad, en genomkamning/borstning och lite trimning av klorna borde väl räcka?
Eller det behöver jag inte ens fråga...

Bara kolla på vissa raser, så fördärvade de har blivit pga. vår fixering vid deras utseende. Några praktexempel är ju t.ex. Engelsk Bulldog, Mops, Fransk Bulldog och Pekingese som har STORA problem med bl.a. sina luftvägar, Schäfern som knappt kan gå ibland, rynkhundar som får en massa hudproblem, hundar med för långa ryggar som bara resulterar i diskbråck m.m. m.m.
Det finns ju även raser som avlas mindre hela tiden och det måste ju innebära vissa komplikationer, framförallt på skelett och inre organ.


Sönderavlad Schäfer


Pekingese


DET FÅR JU INTE HÄNDA!!! Vi får ju inte låta någon hunds hälsa bli lidande för att vi ska få våra behov tillfredsställda! VIDRIGT!
Och när de påstår att om det är seriösa uppfödare som ställer ut o.dyl. så kan man lita på att det är bra hundar. BULLSHIT! Jag har hört så förbannat mycket när man befinner sig på utställningsområdet att man faktiskt blir ledsen.
Det har ju gått så långt att vissa domare föredrar vissa uppfödare sedan innan och då är det nästan redan avgjort innan de ens ställt sig i ringen.
Såg en hund som de inte fick öpnna munnen och kolla tänderna på, men han vann sin klass. Hur är det möjligt??

Jag vet att de gör mycket för att komma åt olika rasers genetiska sjukdomar, som t.ex. Tibbens PRA. Hundarna ska kollas regelbundet innan avel.
De borde även göra riktiga hälsokontroller på alla avelshundarna en gång om året. Blodprov, röntgen, ja hela paketet, för att se om något annat spökar, såsom cancer, hjärtfel, njurfel, ledproblem o.dyl.
Dessutom skulle ALLA avelshundar mentaltestas (efter sin ras förutsättningar, vissa ska jaga, vissa ska skälla/vakta t.ex., alltså inte det mentaltest som finns att göra idag).

De kommer ju inte heller åt alla som avlar hemma. Det borde förbjudas att avla privat, utan tillstånd, och istället skulle man infört ett registrerings- och hälsokontrollssystem även för blandraser. För skit i om de är renrasiga eller ej, bara de är friska och sunda och för att få någon kontroll över det så borde man ju ha någon form av licens om man ska få kalla sig uppfödare. Och den licensen borde man få ansöka om regelbundet.

Det värsta av allt är att det för många (INTE ALLA!!!) handlar om pengar... Ju fler rosetter, desto bättre betalt kan man ta, desto fler kullar önskas o.s.v.
Och sen, när hundarna inte längre "duger", då omplaceras de... Inte nå´n familjemedlem där, inte.
Utan det är vad tack de får för att de har tjänat oss i några år... En spark i röven och iväg till ett helt nytt hem i en helt ny miljö. Där kanske de avlas vidare på ett tag, för att historien sen ska upprepa sig.
Är det ingen som tänker på hunden? Vad det innebär för den att byta hem?
De får kanske det jättebra, det är inte det... Men, bara att skiljas från sin familj och hamna i en ny, främmande miljö är ju påfrestande.
Vi gör inte så med våra barn ju... Eller?
Och för mig är det precis samma sak, ingen skillnad alls.

Att skaffa hund, barn, guldfisk, whatever, innebär ett ansvar. Det ansvaret börjar dag ett och slutar den dagen de går bort. Det förutsätter alltså att man har tänkt igenom saken väldigt noga innan man tar det beslutet. När man skaffar hund ska man dessutom noga fundera på vilken ras som passar en, så man inte hamnar i en sits som inte gynnar varken en själv eller hunden.
Och man ska vara beredd på att det kan bli ofantligt dyrt (även med försäkringar)!
Om någon skulle gjort av med sin hund pga. ekonomiska skäl så är det jag och Stefan... Vi har haft Ella i ca. 3 år och hon har redan kostat oss ca. 60.000:- (inkl. inköp, försäkring, mat, veterinär m.m.), och det är bara vad vi har betalat. Då är det inte inräknat det som försäkringsbolaget har ersatt (då är vi nog uppe i ca. 80.000 - 85.000:-).
Och då ska det dessutom tilläggas att både jag och Stefan är arbetslösa med 65% ersättningsnivå. Så, om vi reder ut det så kan minsann andra göra det!
Ella har inte valt att hamna här, vi valde henne. Hon kan inte heller rå för att hon har behövt opereras o.dyl.
Men, har man skaffat dem så får man ta hand om dem.
Som jag nämnde tidigare... Man omplacerar väl inte sitt barn för att det brutit benet, behöver blöjor längre än väntat, priset på barnmaten går upp eller man får jobb??

Framförallt känns det inte rättvist att man som engagerad och hängiven hundägare ska behöva genomgå hela den känslomässiga berg-och-dal-banan (och även den ekonomiska belastningen) som det innebär när ens älskade vän är sjuk eller lider av någon anledning.
Tycker att det är, rent ut sagt, för jävligt och oansvarigt att inte tänka på hur det känns för ägarna till alla dessa "defekta" och sjuka hundar.
De kan bli sjuka ändå, absolut, men tänk så mycket lidande som kunde besparats (både för ägaren och framförallt för hunden) med lite mer ansvar i aveln.
Jag tror, och hoppas, ju att de flesta som håller på med avel gör det för att de vill ha friska individer och självklart kan mycket gå fel för även en uppfödare med de allra bästa avsikter!
Nu har det ju även kommit fram en massa nya forskningsresultat när det gäller genetik o.dyl. så det är uppfödarens ansvar att verkligen ta del av denna forskning och jobba vidare i positiv riktning.
 
Nej, om vi ska ställa ut och avla på våra hundar så ska det ske under bättre villkor, för hundarnas bästa. Och vi som köpare måste bli mer medvetna och ställa krav.
Fram för mer sunda förutsättningar på utställningar och inför större kontroller inom aveln!
Det som görs nu är inte tillräckligt...

Inte på låååånga vägar!

SÄLJES: Hundtillbehör - Kläder, halsband, koppel m.m. (Hill´s, Karlie m.fl.)


Diverse hundtillbehör / hundprylar säljes.

(bilderna räknas uppifrån vänster till höger)

1. Stickad döskalletröja. Helt ny. Endast provad.
Rygglängd: ca. 36 cm. inkl. mudd vid krage och svans
på ca. 2 cm. vardera.
Bröstomkrets: ca. 48 cm. (lite töjbar)
Pris: 60:-

2. Poncho. Öppen, ledig modell. Stickad rem under magen.
Perfekt modell för hundar som tycker att kläder är lite obehagliga. 
Ena remmen behöver fästas (inget svårt).
Remmarna kan även flyttas om man vill ha större/mindre mått
runt magen/bröstet.
Rygglängd: ca. 35 cm. krage och "tofsar" ej inräknade.
Tyget går ner ca. 23 cm. på vardera sida.
Pris: 50:-

3. Vind / regnjacka: Grön / orange med reflexer och nätfoder.
Rygglängd: ca. 32 cm. + luva
Bröstomkrets: ca. 48 cm.
Benlängd (söm insida): ca. 6 cm.
Dragkedja under magen: ca. 30 cm.
Pris: 60:-

4. Vintertäcke: Nobby. Röd/svart. "Gå-i-modell".
Fodrat täcke med magplatta. Dragkedja längs rygg och nacke.
Storlek 32.
Rygglängd: ca. 28 cm. + 5 cm. krage.
Hals: ca. 27 cm.
Bröstomkrets: ca. 41 cm. Dragsko runt midjan för bästa passform.
Endast provat. För litet till min hund.
Pris: 75:-

5. Halsband + koppel: Helt set från Karlie.
Lime / ljusgrönt.
Halsbandet har en enkel strassrad. Ställbart koppel.
Halsmått: 23,5 - 25 - 26,5 - 28 cm.
Bredd: 11 mm.
Mycket snyggt! I jättefint skick.
Pris: 150:-

6. SÅLD!!! Belönings/godisväska: Hurtta. Röd/svart.
Pris: 50:-

7. Hundtidningar: Härliga hund. Nr. 6 2011 - nr. 6 2012.
Alla är inte med på bilden!
Pris: 100:-

8. Rabattkuponger: Hill´s hundfoder (Science Plan + Nature´s Best)
Utställningsvinst.
9 st. á 50:-/st. (450:-)
Inget bäst-före-datum.
Pris: 200:-

Fler bilder finns.

Allt finns på Stattena, Helsingborg.
Allt kan skickas (ej tidningarna pga. dyr frakt), mot förskottsbetalning och då står köparen för frakt- och emballagekostnad.

Lämna en kommentar vid intresse.
Glöm inte att ange mailadress.

Gourmetfrukost

Dagens gourmetfrukost:
 
* Kokt lammfrikadell
* Riven morot
* B-vitamin och Aktiv Hund i leverpastej
* Lite nyponpulver
* Lite MSM
* Plaque Off
* Några droppar olja
 
Frukosten är serverad!
 
 
VOILÀ!
Bon appétit, Mon Chéri!
 
 

Ella - (självutnämnd) Leg. bäddprovare

Igår var jag och Ella på Anjinsan´s, www.anjinsans.se, för att kolla canvasburar.
 
Jag vill ha en mindre variant som är ihopfällbar med stålram, bottenplatta och som även går att mörklägga på sidorna.
De flesta modellerna i butikerna är ihopfällbara med stålram, men vissa har inte bottenplatta och de flesta går inte att mörklägga... =(
 
På Anjinsan´s visade Magnus mig en modell från Nobby som gick att beställa, Traveller Plus.
Inte den snyggaste färgen, grå/blå, men den är ju tänkt att vara ett transportmedel vid t.ex. tågresor.
 
Canvasburen Traveller Plus från Nobby
 
 
Buren har:
* Ihopfällbar stålram
* Bärväska
* Nät på alla sidor
* Mörkläggningsmöjlighet på alla sidor (även uppe) förutom på baksidan (vid väskan)
* En liten förvaringsväska
* Dyna
* "Tältpinnar" om man vill fästa den i marken
 
Med andra ord så har den det mesta... Förutom bottenplatta... =(
Men det sa Magnus att vi säkert kunde fixa fram på något sätt.
=)
 
Egentligen behövs säkert inte en bottenplatta, men eftersom Ella ändå väger ca. 5,3 kg, så blir det liksom en "bulle" i botten när man lyfter väskan med henne i (har provat med en annan modell).
Jag vill ju gärna att hon ska ha en stadig botten...
 
Hade tänkt mig en i storlek 50x35x35 cm.
På Anjinsan´s skulle den kosta 469:-
Inte så farligt ändå, med tanke på att en Dogman-bur (som de flesta butikerna erbjuder) ligger på runt 400:- och då finns det ingen möjlighet att mörklägga, utan de burarna har bara nät.
 
Mörkläggningen känns viktig för mig, eftersom Ella kan vara reaktiv på andra hundar och är väldigt ögonorienterad...
När vi reste till Halmstad fick jag ju låna Cillas bur (från ÖB) och den funkade utmärkt, förutom att jag tyckte att den var lite för mjuk/ostadig för Ella.
Den hade däremot mörkläggning på alla sidor utom fram.
När vi reste hem från Halmstad så var det flera hundar i hundkupén, så jag vände helt enkelt buren så att framsidan stod vänd mot väggen så hon inte såg det runtomkring.
Funkade förvånansvärt bra (eller så var hon bara trött efter besöket i Halmstad!!).
 
När vi var uppe på övervåningen på Anjinsan´s (det är där de har burar, bäddar, dynor o.dyl.) så var Ella lös och gick och kollade runt.
Helt plötsligt så fick hon för sig att hon skulle prova (nästintill) varenda bädd som låg i lämplig höjd!
Jag skrattade så jag nästan grät!!
Hon sprang från ena bädden till den andra, lade sig ner som för att invänta fotografering, och sen iväg till nästa!
Hysteriskt kul såg det ut!
Det såg verkligen ut som att hon ville fotograferas!
=)
 
En fluffig variant som Ella stökade till (hoppade, krafsade) rejält i! =)
 
Hmmm... Det är något som inte stämmer med den här bilden... =)
 
En uppochnervänd bädd gick precis lika bra att hoppa upp och lägga sig på!
 
En fluffig, mjuk variant i minimodell som hon knappt fick plats i...
 
Söt är hon iaf! Min lilla Ella-Bella tokbralla! =)
 
 
Så, Ella hade säkert hur kul som helst där uppe med sin briljanta idé om att försöka kunna prova alla bäddar i lämplig nivå... =)
Det var iaf humor och underhållning på högsta nivå, kan jag lova! =)
 
Jag fullkomligt ÄLSKAR min lilla tokiga Ella - (självutnämnd) Leg. bäddprovare!
 
 

Sightseeing på landet

Igår åkte jag, Stefan och Ella på sightseeing på landet! =)
 
Haha!
Njae, kanske inte riktigt, men nästan!
 
Vi körde först till Billeberga för att träffa Ina.
Ina var den tjej som fotograferade på hundfotograferingen när vi var och fick diplom + bedömning på Ella.
Vi skulle kika lite på de bilder som tagits.
Hon hade valt ut två bilder som visades i butiken, men vi var intresserade av att se alla, då vi letar efter en bild att göra en stor, svart/vit canvasförstoring av.
 
Sagt och gjort, vi åkte till Ina och kikade igenom alla bilderna.
Vi valde ut ett motiv som redigerades och som gjordes både i färg och i svart/vit.
Resten av bilderna fick vi oredigerade på cd-skiva.
 
Favvisbilden redigerad
 
Favvisbilden redigerad och omgjord till svart/vit
 
 
När vi var klara där så åkte vi till min moster.
Hon bor precis utanför Billeberga.
Mitt ute i ingenstans, ungefär. =)
Lugnt och stilla!
 
Ella har aldrig tidigare varit och hälsat på hos moster.
Anledningen?
Hon har tidigare haft en större hund (Donna - Schäfer/Rottweiler) som inte var så förtjust i andra hundar, så det kändes inte så aktuellt att ta med Ella dit då.
Donna gick tyvärr bort i våras...
Nu har moster bara ett antal katter som härjar!
=)
 
Det gick mycket bra med att ha Ella med sig, faktiskt.
Hon skötte sig bra, trots att två av katterna befann sig inne vid besöket.
Katterna tyckte dock att det var "en ful katt" som hade släpats dit!
 
Ella i moster fåtölj.
 
 
Så, några långa promenader blev det tyvärr inte för Ellas del igår.
=(
Det regnade heeeela dagen, dessutom.
Så, det blev en hyfsad morgonrunda och sen blev det mest några kortare kisserundor och lite pinkande ute på landet hos moster.
Nåja, hon överlever nog...
Vi får ta igen det vid bättre väder.
 
Idag blåser det nästan halv storm...
Inget kul alls.
 
 

Gourmetfrukost

Dagens gourmetfrukost:
 
* Grillad kyckling
* Riven morot
* B-vitamin och Aktiv Hund i leverpastej
* Lite nyponpulver
* Lite MSM
* Plaque Off
* Några droppar olja
 
Frukosten är serverad!
 
 
VOILÀ!
Bon appétit, Mon Chéri!
 
 

Min och Ellas midsommarafton

Midsommarafton firade jag och Ella hemma i lugn och ro.
 
Stefan gick hem till en kompis vid 18.30-19-tiden och sen gick de ner till en sportsbar för att äta och kolla fotbol (!!!) lite senare.
 
När Stefan gått så kockade jag ihop en liten middag till mig själv bestående av kotlett, pommes och bearnaisesås. Ganska gott faktiskt!
Betydligt godare än äcklig sill och nypotatis iaf!
=)
 
Sen tillbringade jag och Ella mesta tiden av kvällen i horisontellt läge i soffan (med undantag för några stunder vid datorn).
 
Vid 23-tiden traskade vi ner mot stan för att möta Stefan på vägen hem.
Det fick bli Ellas nattarunda och även hennes långpromenad för dagen (ca. 45 min.).
Eftersom det regnade ända fram till strax innan 19 så blev det inga direkt långa rundor, så det behövdes en något längre promenad.
 
Idag vaknade jag 6.45...
Är det rimligt!!??!!
Speciellt när man lade sig ca. 01.30...
 
Gick iaf upp, duschade, klädde på mig och sen så satte jag mig vid datorn till ca. 8.
Sen hämtade jag Ella och passade på att ta en halvlång morgonprommis medan vädret var ok.
Det blev en runda på ca. 40 min.
 
När vi kom in så kockade jag ihop en gourmetfrulle till Ella, sen förvann hon in i sängen/sovrummet igen.
Då var klockan ca. 9.
Nu är klockan ca. 10.15.
Himlen öppnade sig precis och regnet stod som spö i backen!
Skönt att man har hunnit vara ute med lillfisen!
Dock tror jag bara att det var en rejäl skur, för nu verkar det som att det har lättat lite (kanske rent av uppehåll?) och himlen ser lite ljusare ut.
 
Ella kom precis upp.
=)
Mitt älskade lilla hjärta!
Jag tror jag ska mysa lite med henne nu...
 
 

Torsdagstristess

Igår var det verkligen en ganska tråkig dag...
Både för mig och för Ella.
Det hände, mer eller mindre, ingenting.
 
Vi gick en kortare promenad på morgonen/f.m. och när vi kom hem fick Ella frukost och sen joinade hon husse i sängen i sovrummet igen till klockan var kanske runt 13...
 
På eftermiddagen var det ganska varmt och Ella låg mest ganska utslagen (både inne i sin bädd och ute på balkongen i antingen solfläck eller i skuggan i buren).
 
Såhär tyckte Ella att mesta tiden skulle spenderas i torsdagsvärmen
 
 
P.g.a. värmen så det fick bli kortare kisserundor (eftersom Ella har lite svårt med värmen ibland).
Då var vi bl.a. på gården en liten stund. Där var det platser med både sol och skugga och Ella fick lulla omkring och snusa lite, kissa lite och även springa lite (om/när hon kände för det).
 
Full fräs på gården!
 
Lilla, söta stumpan!
 
Paus
 
Full fräs igen!
 
Lillfisen!
 
 
På kvällen, framåt 19-tiden, bestämde vi oss för att köra ut till Laröd med Ella en sväng så att hon fick komma ut och röra lite mer på sig.
Då var det ju lite svalare...
 
Äntligen! Mitt Laröd! Me like!
 
Och, skutt iväg!
 
Obligatorisk doftkontroll
 
Vår egen lilla Ferdinand!
 
Snygg och uppmärksam
 
Utsiktsvy från Laröd över Kronborgs slott i Helsingör
 
 
Vi var inte så länge ute i Laröd.
Jag tror vi var där i ca. 30-45 minuter bara.
Både jag och Stefan var hungriga och ville hem och äta.
Men Ella fick iaf en liten utflykt på den annars mycket tråkiga torsdagen...
=)
 
 

Vad hittar man på idag, då?

Igår blev det en lång dag för mig...
 
Vaknade vid 7, fixade lite här hemma, gav Ella frukost vid 8.30, tog en promenad med Ella mellan 9.30-10.15 och sen blev jag hämtad vid 11 för att åka upp till Ullared.
 
Hade ju planerat att åka med Stefan ut till Filborna för att ta en promenad där med Ella mellan 10-11 medan han tränade, men eftersom det blev ändrade planer och jag skulle bli hämtad tidigare, så fick jag göra lite justeringar i schemat.
 
Ella fick vara hemma med husse och slita på soffan hela dagen.
På gott och ont, såklart.
Det är bra att jag åker iväg lite då och då eftersom jag nästan alltid är med henne annars.
Hon behöver ju vara med enbart Stefan också...
Dock är det ju så att Stefan inte föredrar att gå några längre promenader, så det blir mest bara upp i parken här i närområdet. Det innebär ju att en dag med husse kan bli lugn och mysig, men kanske även lite långtråkig för henne.
 
Nåväl, det händer ju inte så ofta så hon överlever nog.
 
Som sagt så blev det en ganska lång dag...
Vi var upp i Ullared vid 13 och hemma strax efter 22.
Gissa om jag var trött!!??!!
Åkte upp med Johanna (som har bloggen Rysk kärlek), hennes mamma, syster och systers kompis.
Jättetrevliga allihop!
Det blev en mycket trevlig dag, även om den blev lite lång.
=)
 
Fick tyvärr inte så mycket handlat (!) då jag hade sett fram emot att botanisera lite i deras djuravdelning, men utbudet där nästan var detsamma som för ett år sedan, när jag var där med Theréze.
Ganska trist faktiskt!
Lite godis blev det iaf till Ella, då de kostar hälften av vad man får betala för dem här.
Så, fyra påsar Let´s Bite Tuna Bites (till katt egentligen) blev det till henne + lite annat smått till mig och Stefan.
Att det bara blev 4 påsar var pga. av att de gick ut i december...
 
Let´s Bite Tuna Bites
 
 
Johanna och c/o stannade och pratade en stund vid bilen när de släppte av mig och då kom Stefan ut med Ella så att de fick träffa henne "live".
Johanna har ju bara hört talas om henne och sett bilder av henne här på bloggen.
Ella blev jätteglad när hon såg att jag stod där och kom springandes och studsandes fram till mig och hela gänget som stod där och samtidigt som hon ville hälsa på de andra så hade ju faktiskt matte kommit hem efter en hel dags frånvaro..
 
Det är nog inte alltid så lätt att vara hund!
=)
Men det är nog inte alltid så illa heller!
Iaf inte om man heter Ella och fick provsmaka nyinköpt godis (som tillhör topp 3 på favoritgodislistan för tillfället), fast det nästan var mitt i natten (klockan var ju nästan 23 när vi kom in och fick packat upp allt!).
 
Idag är det strålande väder!
Ella har blivit rastad och fått frukost och har nu joinat husse som ligger kvar i sängen.
Frågan är dock:
- Vad ska man hitta på idag då?
För något måste vi ju göra när det är så fint väder, kan man tycka.
 
 

Fina kompisar!

Igår fick Ella besök av sin kompis Cleo en liten stund.
 
Passade på att försöka ta en hyfsad bild av de två tillsammans...
Inte så lätt alltid.
=)
 
Nåja, det blev en ok bild iaf, men den kunde ju ha blivit lite skarpare dock...
 
Ella och Cleo
 
 
Kvällen tillbringade jag och min älskade Ella för oss själva i soffhörnan, då husse var iväg och kollade fotboll hos en kompis.
Lugnt och skönt!
=)
Så, det var ungefär vad vi pysslade med på kvällen, förutom en promenad på ca. 45 min - 1 timme.
 
Nu ska jag snart väcka min lilla prinsessa och se om hon kan förmå sig att äta lite gourmetfrukost (idag blir det kokt lever, riven morot och tillskott).
Jag ska nämligen åka med Stefan ut till Filborna skogspark och ta en sväng med Ella där medan han tränar och hon behöver vila magen innan dess.
För sen ska jag iväg upp till Ullared med Johanna (som har bloggen "Rysk kärlek") och bl.a. hennes mamma och syster.
Då känns det lite skönt att Ella har fått en långpromenad innan vi åker så att hon sen kan vara hemma och softa med husse hela dagen. Stefan går ju inte några långrundor.... =)
 
 
 

Ellas fina diplom!

Dessa två diplom har Ella fått i bedömning.
Det ena fick hon på en bedömning i höstas (september 2011) och det andra fick hon i våras (april 2012).

Eftersom jag inte ställer ut Ella så är det ju superkul att få sådana här små diplom!
=)


Diplom / bedömning 23 september 2011

" En 6-årig tik med ett milt uttryck, mkt. feminint. Bra bett, aning små tänder. Välskött päls, vacker färg. En tik som rör sig rastypiskt. Mycket pigg och glad."Diplom / bedömning 26 april 2012

"En 6-årig tik med bra huvud, bra ögonform, mörka ögon, bra bett med underbett, aningen små tänder, aning framskjuten skuldra, bra vinklad bak, bra päls och färg.
En mkt. trevlig tik. Mkt. välskött."Midsommarhälsning till Ella

I mailet damp det ner en liten midsommarhälsning till Ella från alla vovvarna på "Menageriet"!
Stort tack för den fina hälsningen!


Ellas midsommarhälsning från vovvarna på "Menageriet", www.goavovvar.se


Jag och Ella önskar er detsamma!


Nya kompisar?

Idag kom Cilla förbi för att hämta canvasburen som jag fick låna till Ella när vi skulle till Halmstad.
Med sig i bilen hade hon sina 3 tibbar.
Doffie, Zigge och Ester.

Doffie är yngsta tiken, ca. 1,5 år.
Ester är äldsta tiken, ca. 2 år.
Zigge är en hane på ca. 8,5 år.

För att inte totalt chocka Ella så presenterades de en och en.

Vi började med lilla, söta Doffie.
Glad, social, trevlig, framåt men ändå en mycket mild tik.


En inget ont anande Ella...


Första mötet mellan Ella och Doffie


Söta Doffie visar Ella att hon inte vill något ont...


Ella


Doffie


Doffie


Nästa på tur var Zigge.
En trevlig, lugn, stabil och trygg hane.
När Ella visade att hon inte riktigt ville, så lät han henne vara och gick omkring och snusade på alla spännande dofter istället.
=)


Fina Zigge


Zigge


En mycket trevlig tibbe-hane!


Zigge har koll på vad som händer


Sist ut var alltså Ester.
En glad, social och trevlig tik, men som var mycket tuffare och starkare än Ella mentalt.


Ester gör entré


Ella belönas över att vara nära Ester


Ester checkar av Ella


Grundlig koll


Ella och Ester


Ester fortsätter checka av Ella


Hmmm... Vem är du egentligen?


Snacka om grundlig kontroll!


Ester


Nu tycker Ella att det räcker


Ester har lagt sig tillrätta på gräsmattan


Nu är Ella riktigt, riktigt trött...


Dags att åka hem! Zigge, Doffie och Ester i sin bilbur


Allra bäst gick mötet med Zigge... Inte så oväntat, då han och Ella är lite mer lika.
De är båda lite lugna och håller sig lite för sig själv.

Mest stressad blev nog Ella över mötet med Doffie, pga. hennes energi.
Men, får hon bara lära känna Doffie så tror jag att hon kan tillföra Ella en hel del.
Doffie har mycket energi, men är samtidigt mycket mild och vänlig.

Och Ester... Ja, som jag skrev innan så är hon mycket tuffare mentalt än vad Ella är och det märktes vid mötet.
Inte alls så att hon var dum eller så, inte det minsta...
Men man märkte på Ella att hon var mer besvärad/obekväm med Ester.
Ella var inte stressad, men mycket tydlig med att sätta sig med ryggen mot Ester (säkert för signalera både ointresse och att hon inte var något hot).
Säkert något som hade gett sig med tiden och om Ester också inser att Ella inte är någon hund som man behöver hävda sig emot.

Men, i det stora hela gick det bra, tycker jag.

Jag är väldigt nyfiken på vad som kommer att hända om Ella lär känna Doffie bättre... =)

Trevligt var det iaf!
Tack Cilla, för att du tog med dig dina fina tibbar!

Nu på kvällen tog jag en promenad med Ella i Fredriksdalsparken på ca 1 timme och när vi kom in var det dags för Ellas (och min) kvällsmat, och sen somnade hon i soffan...
Snart dax för en liten nattarunda och sen är det sängen som gäller!Finast i hela världen!
På tur i Filborna skogspark

Idag hängde jag och Ella med ut till Filborna skogspark när Stefan skulle köra och träna.

Vi tog en timmes promenad där i det sköna vädret.
Nice!

Efter promenaden så blev det ju den obligatoriska vilopausen på hennes favvisplats på kullen och stenarna!
=)


Varm efter en timmes promenad...


Har "sten"koll! =)


Svalkar sig i vinden


Sötmus!


Skönt med paus!


*Gäääässspp!*


Vila lite...


Kan knappt hålla ögonen öppna...


Power-nap!


Vad har du handen, matte? Godis kanske?


Ögonkontakt... Visst får man en godis då matte? Visst, visst???


Nu håller både jag och Ella lite kväll.
Hon var ute vid 20.30 och därefter har vi ätit, slappat och kollat TV, jag och Ella.
Vi har äntligen fri tillgång till både TV och dator!!
=)
Stefan har vi skickat iväg till sin kompis för att kolla fotboll där.
Han har ockuperat TV´n varje kväll sedan EM började!
*Sååååå tråååkiiigt!*

Så vi har HF här nu.
HF = Husse-fritt
=)SÄLJES: Canvasbur

Vinröd/svart canvasbur säljes.

Hopfällbar.

Bärhandtag.

Storlek: ca. 70x50x50 cm.

Botten och dyna ingår.

Kan öppnas på kortsida framtill, samt på ovansidan.

En ficka på vardera långsida med plats för t.ex. mat/vattenflaska. 

Fint skick.

Perfekt som sovplats, på utställning eller som en plats ute som kan ge lite skugga.

Pris: 500:- (eller byte mot en grå camo canvasbur i storlek ca. 60x40x40 cm.)


Vid intresse, lämna en kommentar och ange dina kontaktuppgifter (fyll i mailadress i fältet).


Vackraste Ella!
Nybadad!

Igår var det dags för ett litet bad för Ella.
Alltid lika populärt! *NOT!*
=)

Men, det måste göras.
Vare sig man vill, eller ej.
Kan ju tillägga att jag inte heller tycker att det är så roligt att bada och föna (vilket tar evigheter).

Ett bad blev det iaf!


Det är mest synd om mig i heeeelaa världen just nu!


Inget kul alls!


Är vi inte klara snart?


Allvar!!??!!


Är vi klara nu då?


Dumma matte!


Får jag springa ut och kasa/gnugga mig i mattan nu?


Hihi! Jag hann smita!


Ella nybadad, fönad och nästan torr


När Ella var badad och fönad så gick jag ut en sväng med henne på gården så hon fick "lufttorka" det sista... Hur mycket man än fönar, så tycker jag nog aldrig att hon blir riktigt torr...
På gården fick hon springa lite och vara ute i solen.

Stefan fotograferade henne uppifrån balkongen när hon roade sig på gården...
Ella ser ALLTID ut som att hon har ökat sin kroppsvikt med 25-30% när hon är nybadad/fönad!!! Inte så smickrande att bli fotad uppifrån då, kanske...
=)


Lufttorkar det sista på gården


Snygg-Ella!


Det är såhär man lufttorkar, matte!


Springa sig torr, det är nå´t!


Wiiiee!!


Full fart!


Nu måste jag väl snart vara torr, matte?


Smickrande vinkel... *NOT!*


"Rulltan" =)


Tur att pälsen lägger sig efter nå´n dag..! =)


Men hon är snygg iaf!


Nu är hon iaf nybadad!
Jag ska försöka bada henne lite mer regelbundet detta året för att se om det hjälper mot talgkörtlar o.dyl.
Förra året badades hon ca. var 10:e vecka under sommarhalvåret...
Denna gången är det ca. 6 veckor sedan hon badade sist...

Vi får väl se om det gör nå´n skillnad.
Vet ju inte förrän man provat.


Stadstur

Måndagen bjöd på ganska fint väder så jag och Ella promenerad ner till stan vid ca. 15.20.

Jag hade ett ärende nere på Söder som jag behövde uträtta, så jag tyckte det var perfekt att kombinera nytta med nöje!
=)

Packade mat och vatten till Ella.
Vi promenerade längs med Stenbocksgatan, förbi Lasarettet och ner längs kyrkogården denna gången. Vi försöker att inte ta samma håll varje gång vi ska ner på det hållet för det kan bli lite tråkigt.
Väl nere på Söder så uträttade jag mitt ärende och sen gick vi och köpte en liten hamburgare och satte oss på en parkbänk så vi båda kunde få i oss lite mat och vatten.


Utanför Söderpunkten i väntan på hamburgare


Spännande att studera alla som kommer och går...


Gott med lite mat!


Får jag smaka lite av din hamburgare, matte?


Efter lite mat och vatten så ska man ju vila magen en stund...


Sötaste Ella!


Så mycket folk att hålla reda på...


De är ju överallt!


Det är så mysigt att göra ett ärende ner till stan till en liten utflykt/picknick men sin lilla fyrbenta vän..!
Man kombinerar verkligen nytta med nöje!
Ella får en rejäl promenad, motion, miljöombyte, stadsträning, nya intryck och mental stimulans samtidigt som jag får gjort något vettigt... Dessutom får vi ju en riktigt mysig stund tillsammans när vi tar paus för mat och vatten!
=)

Efter lite mat, vatten och en stunds vila på bänken så begav vi oss vidare till bussen för att åka hem.


På väg hem... Äntligen!


Vi gick hemifrån ca. 15.20 och landade hemma ca. 18.10.
Nästan 3 timmars "äventyr" alltså.

Väl hemma så slocknade hon utslagen i soffan hos husse medan hon blev kliad på magen...
*ovanligt*


Värderingar

Det debatteras mycket gällande olika metoder som används vid inlärning/uppfostran.
Läste någonstans att de metoderna vi använder, ofta speglas i hur våra grundvärderingar är och i sättet vi väljer att se på våra djur (i det här fallet hund).

Jag kan nog faktiskt hålla med om det.
Vissa av oss människor är uppväxta med att känna empati och sympati för djuren, att känna med och för dem och se dem som familjemedlemmar, vissa har vuxit upp med att se dem som något vi använder oss av i brukssyfte (t.ex. jakt, vakt o.s.v.) och så har vi ju även en del som inte haft lyckan att få vara i närheten av djur överhuvudtaget, som då kanske är rädda för dem eller helt enkelt ogillar dem.
OBS! Att man är rädd för t.ex. en hund innebär ju definitivt inte att man vill göra dem illa. Man kan ju ha vuxit upp med bra grundvärderingar ändå, som att alla är lika mycket värda, djur som människor.

Om jag tar mig själv som exempel:
Jag har alltid haft djur omkring mig under hela min uppväxt. Hundar, katter, fåglar, hästar, you name it.
Fick nog vääääldiigt tidigt lära mig att alla har samma värde och att man behandlar varandra väl.
En ömsesidig respekt.
Sen påverkar ju livet en och formar ens värderingar något.
Jag blev mycket mobbad i skolan t.ex. och tillbringade mycket tid i stallet och med hästarna. Där blev jag aldrig dömd. Hästarna tyckte om mig som jag var...
Det var nog den tiden som gjorde att jag satte all min kärlek till djuren och, faktiskt, började värdera dem högre än vad jag värderade människor.

Så är det nog än idag.
För mig, personligen, har mina djur haft det största värdet för mig.
Jag brukar skämtsamt säga att: -Hade det stått mellan Stefan och Ella så hade jag valt Ella.
Och det hade jag nog också gjort.

När jag var i 20-års åldern så hade jag en katt, Missy.
Hon var mitt allt!
En av mina "ytliga" bekanta (en kompis till en kompis) gillade inte katter och en dag när han var och hälsade på så satt Missy under soffan. Då slog han till soffan, precis där hon satt, för att få henne att gå därifrån.
Detta resulterade i att jag helt enkelt bad honom gå och aldrig mer komma tillbaka. Pratade aldrig mer med honom efter det...

Konstigt??
Nej, inte för mig.
Jag har alltid krävt lika stor respekt för mina djur som för mig.
De ingår liksom i paketet.
Man behöver inte tycka om djur, man behöver inte heller tycka som jag, men jag begär att mina djur behandlas med respekt.

Så, visst tror jag att våra egna värderingar ligger till grund för vilka metoder vi använder när vi tränar.

De som använder sina hundar i brukssyfte kan mycket väl se dem även som familjemedlemmar, men när det gäller så har de dem för ett syfte. Om det syftet är att t.ex. jaga, så är det också det den ska göra.
Och där används sällan de s.k. "mjuka" metoderna eller positiv förstärkning.

Jag ser ju på, Ella i det här fallet, som min livskamrat och vän.
Någon jag lever med, gör saker med, delar både glädje och sorg med...
Och med mina värderingar så har hon även rättigheter.
Hon:
* Sover i sängen
* Äter även om inte vi äter eller har ätit före
* Ligger i soffan
* Får ibland nå´n godsak vid bordet
* Går före i kopplet ibland
* Väljer vilket håll vi ska gå när vi är ute ibland (för vad gör det om jag inte har ett egentligt slutmål??)
* Slipper ibland göra vissa saker om hon faktiskt inte vill
m.m...  m.m...


Ella - Bortskämd, eller inte??


Bortskämd?? Kalla det vad ni vill.
Men vet ni vad...? Hon har inte tagit över och dominerar hushållet...!!! Så alla teorier om det är bara BULLSHIT, enligt mig!

Jag ansågs också vara bortskämd när jag var liten (inte med saker utan med uppmärksamhet).
Blev uppfostrad med inställningen "frihet under ansvar".
Men jag har aldrig knarkat, aldrig hoppat i säng med en massa killar, aldrig behandlat andra illa, varit kriminell m.m.
Jag var duktig i skolan och väldigt skötsam, däremot.
Att få uppmärksamhet är att bli bekräftad och det är viktigt för oss. Och jag tror att det är precis lika viktigt för våra djur att bli bekräftade.

Att visa våra hundar respekt, ge dem uppmärksamhet och ge dem möjligheten att ibland få välja själv, är en självklarhet för mig.
Sen tänker jag definitivt inte påstå att en hund i ett hem med brukssyfte är olyckligare.
Lycka är ju olika från individ till individ, precis som hos oss (för jag vägrar tro att de är så väldigt annorlunda).
Sålänge hunden är frisk, har mat, vatten, tak över huvudet och någon som bryr sig om dem, så tror jag att deras små glädjekällor kan vara väldigt olika.

För mig är det helt klart att våra värderingar och vårt sätt att se på våra hundar/djur och deras betydelse för oss har en stor betydelse i de metoderna vi väljer för inlärning/uppfostran/träning och hur vi behandlar dem överhuvudtaget.


Äventyr i Halmstad

Idag åkte jag och Ella till Halmstad.

Vi åkte hemifrån vid ca. 11.20.
Tog tåget till Halmstad strax innan 12.

Vi hade fått lånat en liten canvasbur till Ella som hon kunde ha på tåget och den låg hon i hela resan.


Gäääsp! Är vi inte framme snart? Ella på tåget till Halmstad


Vi anlände till Halmstad ca. 13 och därefter promenerade vi och letade rätt på adressen vi skulle befinna oss på vid ca. 14.30-15.
Sidan om fanns där en hund/kattbutik som vi såklart gick in och kikade lite i.

Antagligen är vi ganska bortskämda med många hundtillbehörsbutiker med varierande sortiment här i Helsingborg, för jag tyckte att den lilla butiken i Halmstad hade rätt basic (läs, tråkiga) saker... =(
*sorry!*
Så, det blev inget handlat där...

Sen gick vi en kort sväng i Halmstad, köpte en korv med bröd och letade upp en parkbänk där vi intog lite mat/dryck.
Hade lite mat och vatten med mig till Ella-Bella, men självklart fick hon smaka en liten bit korv, hon också... =)


Lunchpaus


Paus


Platsen där vi hade vår lilla lunchpaus


Så, efter vår lilla "lunchpaus" begav vi oss tillbaka dit vi skulle vara.
Ella skulle få en behandling av Carola Liva Lind (typ akupressur/healing??).


I väntan på Carola Liva Lind


Vad händer där borta?


Till slut blev det iaf vår tur att träffa Carola.
Det är svårt att förklara hennes behandling av Ella...
Hon kände igenom henne, hittade flertalet låsningar i muskulaturen, från nacken ända ner till ländryggen.
Jag tror att själv behandlingen bestod av akupressur/healing.
Jag såg ingen beröring som bestod av något hårt tryck iaf...

Ella var också helt lugn... Hon brukar inte gilla när folk pillar på henne (absolut inte veterinärer!!), och hade även vissa svårigheter med det då hon gick hos en fysioterapeut och fick massage ett par gånger...
Men idag var hon helt lugn, konstigt nog.
Vad det berodde på, kan jag inte svara på...
Om det var Carolas sätt, eller om hon rent av tyckte om behandlingen (kanske kände hon att det hjälpte?)...

Däremot så hoppade hon fortfarande "tjolahoppsansteg" när vi gick tillbaka till tåget och hon krökte fortfarande även som en liten banan åt höger emellanåt.
Dessa saker var ju några av anledningarna till att jag ville prova Carolas behandling...
Dock fick jag reda på att det kan ta upp till 48 timmar innan resultat syns.

Nu vet man ju faktiskt inte... Ella kan ju fortsätta att hoppa och gå krökt emellanåt, men kanske på något annat sätt ha blivit hjälpt av behandlingen...
Jag ska iaf observera henne de närmsta dagarna och se om jag märker någon skillnad.


Äntligen hemma!


Tröööött!!!


Nannig... och söt!


Såhär trött blir man efter att ha varit igång mellan 11.30-17.30, tåg till
Halmstad, en behandling av Carola Liva Lind och tåget hem igen...


Sötast... och tröttast... i världen! 

En skillnad jag dock har lagt märke till redan ikväll är, att jag trodde Ella skulle vara totalt utslagen resten av kvällen här hemma när vi hade landat, men hon sov som en stock i 2 timmar och sen har hon varit förvånansvärt pigg, med tanke på alla dagens händelser och intryck...

Så, om det blir någon förändring i hennes rörelsemönster vet jag inte.
Jag tror faktiskt inte det. Det verkar inte så nu...
Men, kanske har hon förhoppningsvis isf blivit hjälpt ändå.
Även om det inte syns utanpå...

Min allra högsta önskan är ju såklart att hon ska bli hjälpt av det i sitt rörelsemönster så hon inte riskerar  överbelastninger, överkompensationer och ev. slitage m.m...

Jag älskar ju min Ella...


Tråkväder!

Regn, regn och regn...
Så har eftermiddagen sett ut här...

Och såhär har då Ella tillbringat den mesta tiden, förutom några kortare promenader och en biltur till ÖB och City Gross:


Vad annat kan man göra när det är sån´t tråkväder!!??!!


Nu börjar dock lite finare väder kika fram igen...
Tyvärr är det lite sent, då det nu är dags för lite kvällsmat, så det blir inte någon långpromenad idag...
Det blir en tidig (förhoppningsvis) kväll ikväll, eftersom det imorgon bär iväg till Halmstad för min och Ellas del.


Trevlig tripp

Onsdagen inleddes med en 45-minuters promenad med Ella.
Ganska skönt faktiskt...
=)

Sen var det ganska lugnt...

Theréze ringde framåt kvällen och bjöd med mig och Ella på en liten promenad i Filborna Skogspark och det tackade vi självklart inte nej till!
=)
Så, en tur där ute på ca. 1 timme blev det med Theréze och Tindra.
Det var riktigt trevligt.
Mycket skönt väder, dessutom...


Där är riktigt fint att gå i Filborna skogspark


Spanande Ella med Theréze och Tindra i bakgrunden


När vi kom hem var Ella ganska trött...
=)
Kvällen fortsatte i ett lugnt tempo med lite soffhäng, mys och kisserundor...


Ett "lejon" i Laröd

Igår, tisdag, så kom snälla Cilla (en tjej jag lärt känna som också har tibbar) förbi med två canvasburar som jag skulle kika på.

Jag och Ella ska upp till Halmstad på lördag och jag behövde något att ha Ella i på tåget som även skulle vara lätt att bära med sig eftersom jag ska gå en liten bit i Halmstad också...

Vagnen var tyvärr inget alternativ denna gången, för då hade jag fått sitta med Ella ute i den öppna delen för att den skulle få plats, och där vill jag inte sitta i en timme... Jag vill sitta ordentligt om jag ska åka så pass långt...
Hennes transportväska var inte heller ett alternativ eftersom den väger en del och är otymplig att bära en längre sträcka...

Alternativet var en canvasbur som man kan fälla ihop och bära med sig...
Och det har jag, men den är ju gigantisk! =)
Men Cilla hade två stycken, en något mindre som man får ha i en påse för den har inget handtag, och en som var något större än den men den blev ganska tung att bära.
Så, det blev den lilla. =)

Ella var med ute och hälsade på Cilla när jag kikade på burarna.
Hon ville såååå gärna åka bilen! =)
Hon stod där på två ben och ville in/upp...

När vi kom in så satte jag ihop buren och Ella var med hela tiden och kollade vad det var för något...
Det luktade ju massor!!! (Cilla har 3 tibbar, men de har även andra djur..)
Spännande!
Det tog inte lång stund innan Ella hade checkat av och inspekterat buren, lagt sig och somnat i den..!
En minut, kanske??
=)


Kontroll av bur är gjord... Ok att sova i...


Blev lite nannig... Nya dofter... Nya intryck...


Favoritställningen


Jag kom väl in med buren ca. 13.30 och Ella gick inte ur den förrän vid 16-tiden!
Hon låg där hela eftermiddagen...

Tisdagen bjöd även på en tur ut till Laröd med Ella.
Det var lite småkyligt, för det blåste en del...
Däremot så var ju då fördelen att det inte var någon annan där.. =)
Så, Ella fick vara lös hela tiden, förutom precis sista biten tillbaka för då kom det någon med två hundar så då kopplade jag Ella. Men det var när vi ändå nästan var framme vid bilen igen...

Stefan skulle ge sig på att fota henne, men det var inte så lätt.. =)
Antingen stod hon och snusade som en liten Ferdinand och lyckades skutta iväg precis när han fick iordning kameran, eller så var det full fräs!
Nåja, några bilder blev det iaf!


Mameluck-Fia!


Ett smygande lejon på savannen


Lilla "Mufasa" har span över "sina" ägor... =)


Söt 1


Söt 2


Titt-ut!!


Mmmm... Doften av gräs, hav och... tång! *lycka!*


Full fräs!


Maniac! =)


Vi var väl ute i Laröd i kanske drygt en timme...
Sen körde vi och tittad husen som ligger där ute nere vid havet...
*Man blir ju lite avis...*

Vi var väl hemma runt 18.30 och sen bestod kvällen av mat, soffhäng, lite dator och lite kortare promenader med Ella.
Sommarhälsning till Ella

Denna fina lilla sommarhälsning till Ella dök upp i mailen häromdagen:


Jättefint litet "vykort" till Ella från "Menageriet"!


Det fina "kortet" kom från vovvarna på "Menageriet", www.goavovvar.se.

Det är alltid lika trevligt med dessa små hälsningar!

Vi önskar ju självklart alla på "Menageriet" också en trevlig sommar och tackar för denna fina sommarhälsning!


Söndagstur

Igår tog jag Ella och vagnen och så promenerade vi ner till Bakluckeloppisen på Söder.

För er som brukar läsa bloggen vet ju att Ella promenerar hela vägen ner och sedan får vila/sitta i vagnen medan jag kikar lite på loppisen.
Så även denna gången.
Det tog ca. 60 minuter att traska ner, så det är ganska välbehövlig vila för Ellas små ben när man kommer dit. =)
Dock har jag ju lite bekymmer med att hon vill klättra upp i vagnen varje gång vi saktar in eller nå´t... =)


Äntligen! Skönt att få vila lite i vagnen...


Det blev inget loppisfynd iaf.
Men, jag köpte en liten plyshpipis till Ella.
Vet egentligen inte varför, för hon leker ju knappt och är inte så intresserad av leksaker...
Men, det gjorde jag iaf...
En leopardfärgad giraff(??) för 20:-...
Två killar stod och sålde massor av nya hundtillbehör såsom t.ex. leksaker, kammar, borstar, halsband, trossar m.m.


Trött Ella i vagnen med sin nya leopard/giraff...


När jag var klar på loppisen så köpte jag en korv med bröd och så satte vi oss i Furutorpsparken en stund i det fina vädret, sen tog vi bussen hem.


Ståtliga kattdjur! Vit tiger, leopard och mitt lilla lejon! =)


Resten av dagen bjöd på lite vila, några fler promenader (bl.a. kvällsprommis på 40 minuter) och lite soffhäng.
Ganska lugnt och skönt, faktiskt.
Dock hade jag hoppats på att höra av Hugos (tibbe) matte och se om vi kunde träffats med vovvarna eftersom det var suveränt väder att vara ute i.
Nu blev det inte så, men det var en skön söndag ändå!
=)


Lördagslugn... Vad är det?

Börjar med att skriva: SORRY!
Det blev ingen blogg igår!

Jag orkade inte på dagen, sedan var datorn ockuperad av Stefan på kvällen (fredagkväll=spel).

Nåja!

Lördagen började med att jag steg upp och gav Ella frukost vid 8.30.
Därefter var det en snabbvisit i duschen och sen kom lilla Tindra vid ca. 9.45.

Vi skulle passa Tindra över lördagen då Theréze hade besök av sin kusin och de skulle ta en dagstur till Köpenhamn.

Så, lugnet här hemma var alltså slut innan klockan ens hade blivit 10 på f.m...
=)

När Tindra hade kommit så tog jag Ella på en promenad.
Det blev kanske runt 30-40 min.
När vi kom in igen så kom Tindra rusande...
Då hade hon varit inne i sovrummet och terroriserat Stefan medan vi var ute. =)

Pigg som en lärka var hon också och full av energi, vilket resulterade i att hon i stort sett ketade upp varenda leksak som fanns tillgänglig och ville leka med.
Ella ser alltid lika högfärdig ut då... Ungefär som att hon tycker att det endast är lägre stående varelser som pysslar med att hålla på med sådant... =)
Hon kan inte riktigt förstå nöjet med alla de där leksakerna...

Jaja, sen var det mest att hålla reda på mattider (Tindra och Ella har olika tider), gå en del promenader och underhålla lilla Tindra som gällde under lördagen.
Jag fick faktiskt dem båda till att vila en timme med mig på eftermiddagen då Stefan var iväg.
Det var lite nice, faktiskt!


Ella och Tindra


Solen spelar spratt med kameran


Precis innan jag hann ta bilden så var Tindra framme och slickade Ella i huvudet


Ibland önskar man att man förstod mer av deras språk


Vackra Ella i en solfläck på parketten


Tindra står i solfläcken istället


Tindra matchar ganska bra på sittpuffen


Dörrvakterna! Jag har här precis meddelat dem om att: -Stefan kommer snart...


Runt 20-tiden kom Theréze och hämtade Tindra.
Då passade jag på att kissa Ella lite för att sedan kunna äta och kolla lite TV i lugn och ro en stund.
Vid 22-tiden tog jag en promenad med Ella på ca. 40 minuter och ungefär vid midnatt gick vi och lade oss.

Stefan gick nattarunda med henne och sen vaknade jag när han kom in och lade sig.
Jag låg där ett tag, men jag kunde inte somna, så jag steg upp istället och då var klockan knappt 03.
Var uppe till runt 5, vaknade en stund vid 06.30 och sen vaknade jag igen vid 08.45 imorse...
Ingen rolig nattsömn där inte...

Idag får vi se vad som händer...
Jag har lite olika ideér, men jag får se om jag orkar genomföra någon av dem...
Är ganska trött...


Torsdagshäng med Tindra Tyrann

Jag och Ella startade torsdagen med 1 timmes förmiddagspromenad.
=)
Riktigt skönt!

Jag visste ju att vi skulle hämta lilla Tindra på dagis på e.m. och att det sen inte skulle bli av att man gick någon långrunda...

Vid 15-tiden packade vi ihop oss och så körde vi först till Coop och Maxi för att kolla deras urval av picknick-grillar.
Vi var klara runt 16 och då körde vi till Hunddagis för att hämta Tindra.
Theréze skulle på nå´n middag med jobbet och hann inte hämta Tindra däremellan, så då bestämde vi att vi skulle hämta henne, ha henne hos oss tills Theréze kom hem och sedan skjutsa hem lilla Tindra igen.
=)

När vi kom till dagis så släppte min f.d. kollega precis ut sin lilla Pomeranian i hagen så då passade jag på att släppa ut Ella där också, så hon fick snusa och socialisera lite medan Stefan hämtade Tindra.
Det var skönt att se Ella där i hagen... Veta att där är inhägnat och att hon kan vara lös under trygga former...
Sen är ju Gucci (som Pommen heter) mer glad för Ella än tvärtom och dessutom väldigt angelägen om att få Ella att leka, så det är ju nyttigt för dem båda.
Nyttigt för Ella att hantera en liten, hårig, skällande studsboll som vill få igång henne och nyttigt för Gucci att lära sig att inte alla hundar vill leka eller går att få igång... =)
De är så söta de små...

Nåja, det gick iaf hur bra som helst (hade inte förväntat mig annat)...
Ella körde ignoreringstaktiken:
*Stoppa ner näsan i gräset och låtsas som att det är världens mest intressanta doft och så gå så hela tiden...
=)
Underbart att se hur övertydliga vissa hundar är i sitt kroppsspråk!
Jag tror inte att hon kunde visa sig mer ointresserad om hon så än försökte... =)
Stackar lilla Gucci! Vilken tråktant Ella är!

Nåja, efter en liten stund körde vi iaf hem med Ella och Tindra.
Väl hemma så åt Ella och Tindra fick ett par av sina kulor.
Sen lade sig Ella i soffan hos husse och Tindra började sitt vanliga överfall på Stefan... =)
Det roliga är att jag fotade, men oftast blir Tindra bara en "blurr" eftersom hon aldrig är stilla, och man ser hur Ella ligger där och skiter i allt.
=)


Tindra-tyrann överfaller Stefan


Här hemma är det Ella som har "kontrollen"... =)


Övergreppet fortsätter...


Kan någon ta bort den där lilla tyrann-hunden så man får vila ifred?


Tindra nästan stilla i 2 sekunder... Fick väl span på nå´t på gården...


Tindra liggandes stilla på tillsägning/kommande... =)


Ella tänker: - Undrar hur de skulle reagerat om jag gjorde likadant?


Vad händer på gården, egentligen?


Till sist! En fin liten bild på hela samlingen! Tindra näääästaan stilla... =)


Tindra är ett riktigt energiknippe, men hon är så gó!
Helt fantastiskt att denna lilla hund har en sådan livsglädje trots allt hon har fått gå igenom... Helt otroligt!
Jag beundrar henne!
Visst driver vi lite med henne (kallar henne Tindra Tyrann o.dyl.), men vi älskar lilla Tindra och det vet (förhoppningsvis) Theréze om.
Vi driver ju med Ella också...
Henne kallar vi ju för en himla massa... (kärt narn har många namn)
=)

Vid ca. 20.30 körde vi och lämnade lilla Tindra.
Sen körde vi hem och höll kväll.
Eller rättare sagt, jag och Stefan höll kväll och Ella stupade i soffan... =)
Knappt 3 timmar med Tindra gör sitt...


RSS 2.0