Tibetansk spaniel

Tänkte skriva ner lite allmänt om rasen Tibetansk spaniel, för er som inte vet så mycket.
OBS! Det är lite fakta och lite personliga iaktagelser!


Rasen sägs ha sitt ursprung från Tibet. De levde med munkarna och vaktade klosterna. Oftast hade de flera små tibbar och även några Tibetanska mastiffer. De små tibbarna vakade från högre utkiksplatser (tak/murar) och larmade när något hot närmade sig, såsom t.ex. snöleoparder. Då hade mastifferna som sitt arbete att jaga bort det.
Instinkten att larma när något hot anses finnas, lever kvar i tibbarna än idag. Sen kan vi ju alla diskutera vad hot innebär... För vissa individer så räcker det med att fel person/hund passerar, eller ett löv blåser förbi... =) *suck* De har ju inte en susning om vad vi anser vara ett hot, utan det är vad de anser vara läskigt eller hotfullt.

Man sålde aldrig en Tibetansk spaniel, utan de gavs bort som mycket värdefulla gåvor.
Ibland undrar jag om inte de själva är mycket medvetna om detta... =)
De har väldigt mycket integritet och värdighet och i de flesta fall så är du inte mycket värd om de inte känner dig. Där kan man stå som ett spån och vilja hälsa på en fin, liten tibbe, och så sätter/ställer den sig bestämt en bit ifrån med ryggen/rumpan emot dig, eller går och luktar på något, utan att ens ge dig så mycket som ett ögonkast. Om du har tur så blir du iaf inte utskälld...

Tibbar är oftast väldigt envisa och lite egna, ungefär som katter.
Det sägs att man inte kan lära en tibbe att komma på inkallning, men visst kan man det! Men räkna inte med att den kommer just när du kallar. Den "ska bara" en massa saker först, titta så det inte kommer någon, lukta färdigt, kanske kissa lite och titta igen så det inte kommit någon under tiden den luktade/kissade... En tibbe vet nämligen inte vad "skynda" är...
Du kan lära en tibbe allt, men den lär bara göra det om den anser att belöningen är värd mödan. Och att göra dig rolig fungerar oftast inte heller, då tibben i de flesta fall bara tittar på dig och undrar vad du sysslar med, och sedan fortsätter med vad den höll på med eller var på väg att göra (gå och lägga sig t.ex.). Då känner man sig fantastisk! *NOT!*
Så, är du intresserad av lydnad och tävling, så är nog Tibetansk spaniel inte den mest ultimata rasen för dig.
Kasta boll brukar sällan vara en favoritsysselsättning för en tibbe, det är under deras värdighet att springa efter en boll. Då är det bättre med lite soft dragkamp/brottning om en mjukisleksak, men inte för mycket! Ack nej! Det ska också göras med värdighet! VIKTIGT!

Tibbarna anses generellt vara ganska friska hundar. Att uppnå åldern 15-16 är inte sällsynt.
Dock finns det en ögonsjukdom, PRA, som de kan drabbas av. Den leder till blindhet. Den är genetisk och det arbetas starkt inom aveln att försöka förhindra den. Tik och hane ska ögonlysas inom ett år om de ska avlas på, bl.a. Iaf om det är en seriös uppfödare...Ella spanar

En tibbe är en liten hund som verkligen inte har något emot att hänga med på långa promenader, gärna där den får springa lös och även klättra upp och kunna ha lite utsikt och spana, men som lika gärna kurar ihop sig i en bädd eller hos dig i soffan.
Min erfarenhet är också att de generellt är ganska morgontrötta...??? Men det är min iaktagelse och definitivt inte ett faktum!

Storleksmässigt så kan det variera lite...
De bör väga någonstans mellan 4-7 kg. och vara ca. 25 cm. i mankhöjd.
Alla färger är tillåtna bland tibbar, vanligast är dock sobel (beige) i olika nyanser/varianter.
De har en lejonliknande man/krage och en plym till svans. Hanarna är oftast mer behårade och har lite längre päls än tikarna.

Jag hoppas att ni har fått en något tydligare bild av en Tibetansk spaniel, och även kanske ett gott skratt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0